#5 Ötödik transzzsíros adás

Koraszülöttek zokniban, füvészkerti főzőbanán és jazz mesejáték, családi múzeumozás, ballonos víz, Hisztimesék, a felszabadító Kucok és a transzzsíros hamburger.

[powerpress]

Az ötödik adásig tudtunk ellenállni annak, hogy komolyan vegyük magunkat, de most már nincs irgalom, ez itt egy média, így aztán már igazi szignálunk is van. Ezzel kezdünk a hagyományoknak megfelelően, de utána gyorsan – a borokat nyeglén letudva – egyből a koraszülöttek zoknijaira térünk át. Innen egyenes út vezet az avas vajszagig és a licsiig, majd egy jazz mesejáték kerül szóba és még érintjük a Ludwig Múzeum családi délelőttjeit is.

A technika fejlődését ezúttal egy teljesen hétköznapi dolog, a ballonos víz képviseli, ami viszont annyira kényelmes, hogy otthoni használata már-már innovációnak tűnik. Erről azért nem kell túl sokat beszélni, csak elvennénk a helyet Berg Judit Hisztimeséi elől, pedig azok életmentőek lehetnek bizonyos életszakaszokban.

Kandi élő adásban döbben rá, hogy egy jól eltalált interaktív gyerekelőadás mennyire hibátlanul képes felszabadítani még a visszahúzódóbb gyerekeket is, ennek kapcsán bal kézről legyintünk egyet a kulturális kormányzatra is, majd Bence bravúros átvezetésével megérkezünk fő témánkhoz, a transzzsír, a gyorséttermi kaják és az egészséges étkezés filozófiai megközelítése köré szerveződő polémiához.

7 hozzászólás

 1. Pollantól az Életadó ételeink jelent meg magyarul. Meg a Libri tartja az Omnivore’s dilemmát is.

 2. Vasák Benedek szerint:

  Köszönjük az infót! Ez az In Defense of Food?

 3. szi_vi szerint:

  milyen kar, hogy ha raklikkelek valami infora itt az ismertetoben az adas alatt, akkor ugrik az oldal es elhallgat a beszelgetes. szivesen olvasnalak ES hallgatnalak titeket egyidoben.
  amugy tetszik!

  • feri szerint:

   Ha a középső egérgombbal kattintasz a linkekre, vagy a billentyűzeten lenyomva tartod a Ctrl gombot, miközben kattintasz, akkor új ablakba (vagy új fülre) nyitja a böngésző a linket, s akkor az adás sem hallgat el, meg az oldal is megnyílik.

 4. Krisz szerint:

  Teljes mértékben egyetértek azzal hogy amit elérhetsz a boltok polcain az egyre messzebb van az élelmiszertől attól függetlenül hogy a táplálék szerepét betölti. Nem véletlenül döntöttünk mi is a „vidéki” élet mellett szemben a budapestivel és igyekszünk minél több olyan élelmiszert bevinni az étkezésünkbe amiről tudjuk, hogy honnan származik és minél kevesebb mesterségessel találkozni az asztalon. A gyümölcsjoghurtban az a vicc, hogy nem is a gyümölcs a legnagyobb veszély, hanem maga a natur joghurt, ugyanis mindenféle anyagok vannak benne aminek baromira nem kellene benne lennie… x állat hímivarsejtjei, y állat csont daráléka, stb… kb 5éves cikk lehet sajnos nem találom, pedig erősen googliztam rá… Egyébként joghurtól érdemesebb átállni kefirre mert azt bárki bármikor könnyedén készíthet igazi tehéntejből. Mi kíváncsiságból csináltunk már túrót,tejszínt,tejfölt is, sőt sajtot is a gyerekeknek is jó dolog, nem beszélve arról hogy tudod mit fogyasztasz. Ennél már csak az az érdekesebb mikor a tojásokat odateszitek a tyúk alá és 3hét múlva csiripelő pelyhes kis pingponglabda méretű csibék futkorásznak a tyúkanyó körül :)
  Mondjuk azt sem hiszem, hogy teljesen elzárni a gyereket, illetve magunkat az egészséges lenne, mert ha valamitől elzárod magad ami egyébként a mindennapok szerves része akkor nem biztos hogy úgy reagálsz rá majd ha találkozol vele ami mondjuk egészséges…. adott esetben rosszul is reagálhat egy felnőtt szervezet valamire amivel szemben gyermekkorában kialakult volna egy immunitás-elég csak bizonyos betegségekre és oltásokra gondolni amik ha egy picit támadnak meg a pici kevés kockázattal küzd meg vele, még ha egyesek nehezebben is míg egy felnőtt ugyanazzal a betegséggel találkozva sokkal veszélyeztetettebb(pl: bárányhimlő) Tehát azt gondolom, hogy ezt is mint mindent tudatosan kell kezelni és valahol a kettő között megtalálni az igazságot, de semmiképpen sem szabad szerintem úgy hozzáállni, hogy nem gondolunk rá vagy nem foglalkozunk vele, avagy más is ezt eszi sőt milyen sokan fogyasszák és milyen sokan élnek vele, mert az ilyen hozzáállásból születnek a „devizahitelválságok”, meg a dohányzás okozta tüdőrák….
  Egyébként bár nem szorosan de az általában erre adott válaszok miatt ide tartozik, hogy igen nagyapáink cigiztek mint gyárkémény, és szalonnát ettek fehér kenyérrel és minden nap ittak pálinkát mégis 80évig éltek, JÓ, de ő azt sem tudta mi a TV nem hogy napi 2,5órát ült volna előtte, vagy mi az internet és nem ült egy irodában 8-10-12órát, sőt, napi 12-14-16órát dolgozott a földön, ásott, kapált, gondozta a jószágot és fogyasztotta a munkájának a gyümölcsét E betűk és transzzsírmentesen… Szóval azért ez is mint minden, a körülmények függvénye…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük