#2 “Hagyományteremtő” második adás

Ha valami egyszer ismétlődik, nyugodtan nevezhető sorozatnak, tehát hagyománynak. Második alkalommal már szokássá vált, hogy bort bontunk, a Skype egyik végén (a Feri-Anetta családban) Pálos Miklós szekszárdi Borműhelyéből fogyott a Rocca Kékfrankos, a másikon (a Kandi-Bence párosnál) egy Montepulciano d’Abruzzo javította a fektetés utáni hangulatot.

Október 23-án természetesen megemlékezéssel kezdtünk, Bálint Ágnes születésének 90. évfordulójával. Felmerült a kérdés, hogy ha Bálint Ágnes életműve oly nagy hatással volt a mi gyerekkorunkra, akkor jó-e, ha a mi gyerekeinket szinte egyáltalán nem érdekli a Kukori és Kotkoda vagy a Mazsola és Tádé. Nem mondjuk meg, mire jutottunk.

Bence, megrögzött mozirajongóként nagy lelkesedéssel mesélt a Zakatoló Zenemoziról, egy élőzenei kísérettel ellátott gyerekfilm-vetítésről, ami legközelebb október 28-án lesz megtekinthető, meghallgatható és megtapogatható a Puskin moziban.

Feri viszont, megrögzött kütyürajongóként hasonló hangnemben számolt be a felvétel előtt két órával lezajlott Apple Keynote-ról, ahol bemutatták az iPad Minit. “Tabletforradalom van”, hangzott a diadalmas megállapítás, amivel nehéz vitatkozni, vita legfeljebb azon zajlott, hogy tudnak-e ezzel mit kezdeni a gyermekeink vagy sem.

És hogy továbbra is nagyon aktuálisak maradjunk, meghallgattuk korunk leghíresebb gyerekágyas anyukája, a két napja szült Adele új számát, a napokban a mozikba kerülő James Bond-film, a Skyfall főcímzenéjét.

Anetta újabb kinccsel, Annie M. G. Schmidt Szutyoksárijával érkezett. Sokat beszéltünk az írónő, “Hollandia igazi királynője” regényes életéről és nem mindennapi haláláról, meg persze arról, hogy a szutykosság lényegi létállapota-e a kiskorú gyermekeknek. (A Szülői értekezlet közmegegyezése: igen.)

Megint volt heti heuréka, ezúttal annak felismerése, hogy a gyerek sajátos fantáziavilágot teremt az óvodai tükörben.

A fantáziavilágtól meg csak egy lépés a játék, úgyhogy hosszasan csevegtünk arról, hogy milyen játékokkal játszanak a gyerekeink, és kíméletlen következetességgel meghatároztuk, hogy milyen a jó játék.

3 hozzászólás

 1. Sziasztok! Az iTunes-ban nem vagytok benne, bár a “Hogyan hallgassatok” oldalon azt írjátok. Gondoltam beküldöm a feed-et, hogy mégis elérhető legyen másoknak, de egyrészt a leírásban a “Just another podcast” szerepel, másrészt a podcast nyelvezetének az angolt állítja be.

  Szerintem nézzetek rá a PowerPress pluginra, ami podcastelésben (és az iTunes ‘optimalizálásában’) segít, mert hasznos, én is azt használom.

  Ha kell hozzá segítség, keressetek meg nyugodtan email-en.

  • feri szerint:

   Szia Martina és köszi! Amúgy egyelőre szándékosan nem vagyunk iTunes-on – nem végleges még a vizuál, ezért nem csináltuk meg a feedhez szükséges dolgokat sem. Reményeim szerint ezen a héten bekövetkezik ez is. Amúgy én podPresst használok – érdemes váltani PowerPressre?

   • http://wordpress.org/extend/plugins/powerpress/ Itt a feature leírás, vannak jó dolgai, de úgy látom a podPress is támogatja az iTunes specifikus attributumokat, innentől meg ízlés dolga, ha nincs az extra cuccokra szükséged. Én azért a powerpress-t használom, mert több helyről is ajánlották, amitől a másik nem rosszabb, csak pont nem olyan podcasteket hallgattam, amik podPresst használnának.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük