#14 Tizennegyedik Aelita Andre adás

A Szülői értekezlet első monotematikus adásában kizárólag a rajzolásról beszélgettünk. A csodagyerek Aelita Andre és rajzolós appok, tud-e mindenki rajzolni és Ed Emberley, van-e értelme a múzeumpedagógiának és hogyan rajzoljunk citromos pudingot.

[powerpress]

Elérkezett az idő, hogy a Szülői értekezlet, Feri szép szavaival a “nem az információk, hanem a gondolatok műsora”, az internet rendelkezésére bocsássa első monotematikus adását, amiben kizárólag a gyerekkori rajzolásról beszélgettünk egy-egy palack Sebestyén Kadarka (Feriék), illetve Dúzsi Leányvár rozé (Andiék) mellett. A kiindulópont egy hatéves, orosz származású ausztrál csodagyerek, Aelita Andre (rosszindulatú podcasterek szerint erősen szülővezérelt) művészete, amiről szép dokumentumfilmek is készültek. Nem mondjuk meg, mire jutottunk, de az ifjú művésznő jó kiindulópontként szolgált egy hosszas csevejhez, amit Feri nyitott meg Feuer Márta klasszikus művének (A gyermekrajzok fejlődéslélektana) nagyszabású ismertetésével, amiben ez a poszt segítette. A szakirodalmak ütközete ennyivel nem ért véget, szóba került ez a – Susan Striker által inspirált – poszt is.

Személyes példákkal igazoltuk, hogy hogyan lehet egy pillanat alatt elvenni a gyerek kedvét a rajzolástól, és hogyan lehet szívós munkával visszahozni.

A témához csak a zenekar nevében kapcsolódó Free Design Scarlet Tree című száma után rajzolós iPad-appokról beszélgettünk (többek között színezős, pontösszekötős, tanítós appokról, a Forge of Neonról meg a Meritum Paintről, de említettük az ArtKive gyerekrajz-archiváló jól eltalált reklámját is) Feri igen alapos kalauzolásával.

Mélyen egyetértettünk abban, hogy a gyerekek művészi tevékenységéhez rengeteget tud adni egy-egy kidolgozott múzeumpedagógiai program, ennek megfelelően immár sokadszor menesztettük a mennybe a Ludwig Múzeum családi délelőttjeit. Végezetül két művet, pontosabban egy életművet meg egy “foglalkoztatót” ismertettünk, Ed Emberley művészetpedagógiai tevékenységét, illetve Barabás Zsófi és Moizer Zsuzsa Mindenki tud rajzolniját.

Bár a podcast nem ad rá módot, de gyerekrajzos adás nem lehet meg illusztráció nélkül, záráskánt Bence büszkélkedett el Hugh Fearnley-Whittingstall citromos-dinoszauruszos piskótapudingjának ízes-rajzos újraértelmezésével.

Citromos piskótapuding

4 hozzászólás

 1. Krisz szerint:

  Ekkora korú mekkora korú???? Nem tudom mennyire interaktívnak szánjátok ezt az egészet-már amennyire interaktív lehet egy felvételről hallgatott hanganyag…-, de tényleg egy kicsit írjátok már körül hogy most akkor kinek mekkora gyerkőce van, mert azért 4évesen újra felfedezni a 3vonalas rajzolást igenis nagydolog, ugyanakkor egy 14évessel már nem feltétlenül……

 2. Krisz szerint:

  Azé mennyire IT-s vagy Feribácsi…. :DDD van ám ez a mágnes tábla pár évtizede, nem kell hozzá tablet…. :DDD igaz nem színes csak kétszínű… Színező IKEA… na ott ismerkedtek meg ezzel a színezővel…. nekem annyira nem gyere be, én tablatet ezért nem adok a kezükbe, egerészésre már igen, de abban logika van….

 3. Balazs Csoka szerint:

  Sziasztok,

  Erdekes volt latni a kislanyt festeni. Es teljesen egyetertek, szerintem sem nagy tudas a festek tubusokat szetdobalva festeket onteni es maszatolni a vaszonra, ez inkabb ahogy a musor vegen is mondtad az osztonos, korlatok nelkuli alkotas, onkifejezes. Az biztos hogy iranyitani kell a kezet hogy mikor, merre es mennyi festeket ontson de ez inkabb veletlenszeru szerintem mint tudatos mualkotas. Jomagam nem sokra tartom az absztrakt, nonfigurativ kepeket, de az biztos hogy annak is meg van a helye a festeszetben, valahol, tolem biztos hogy tavol. Itt van egy pelda: http://www.paintingsilove.com/image/show/277424/neighbourhood?path=artist&artist=balazscsoka (nem publikus, nektek megsugom, nem volt semmi gondolat mogotte mikor csinaltam csak egyszeruen sajnaltam a festeket a palettan hagyni mikor vegeztem es a maradek festeket egy feher vaszonra kezdtem felmaszatolni, szabalytalan alakzatokban. Minden alkalommal egy ket szint ami epp maradt.) Ez lett belole. Es erdekes modon sokan (5 ember – nekem sok mert nem vartam egyett sem) hagyott ra megjegyzest hogy milyen szep es jo. A hetvegen biztos kiviszem a gyerekeket a garazsba es adok nekik egy nagy doboz akril festeket es megnezem mit csinalnak.

  Mas. iPad-re ajanlom a Art Set nevu rajzprogramot. Ez all legkozelebb grafikaban meg hasznalatban az offline rajzolashoz szamomra.
  https://itunes.apple.com/au/app/art-set/id469918702?mt=8

  Tovabbi jo ertekezest.
  Udv,
  Balazs

 4. kulturharc szerint:

  Jogos, hogy nem derül ki a gyerekek kora, az összesen négy gyerekből van három darab öt-öt és fél év közötti, meg egy másfél éves. Szóval ez a rajzolósdi ötéves gyerekekre vonatkozik.

  Az akrilos kísérletre nagyon kíváncsiak vagyunk, majd kérünk szépen fotót meg beszámolót!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük